Ik ben belachelijk, Nicotinevrij

Loze Beloftes

Ik weet niet wat het is, maar zet mij met mijn knikker in de zon en schuif vervolgens een paar glazen alcoholhoudend vocht voor mijn snufferd, en ik transformeer een weinig later gegarandeerd in een scheve kwartel vol belachelijk goede voornemens. Uit die voornemens vloeien dan meestal onnozele beloftes en wie me die hoort maken, roloogt zich een schedelbreuk, want iedereen weet ondertussen dat ik die tóch nooit ga houden. Bijna iedereen. Ik vergeet dat blijkbaar steeds.

Zo was zondag de zon van de partij, woei een verkoelend briesje over het terras en zat ik nippend aan mijn derde glas rosé van dertien procent, toen onze chihuahua van mijn goedgeluimdheid profiteerde om zich op mijn schoot te nestelen. Een zelden verleende gunst, want van mij mag dat beest doorgaans niets, behalve ophoepelen. Maar goed, zon, wijn, ik kreeg plots medeleven. Zo ongeveer dertien procent meer dan anders.

‘Hmm, misschien zou ik wat vriendelijker kunnen zijn voor de chihuahua? Eigenlijk ben ik wel te streng voor het arme beestje… Wat denken jullie daarvan?’ richtte ik me tot de terrasgenoten.
‘Ja, vast…’ klonk het in koor. Het feit dat de chihuahua nog geen half uur later het luchtruim doorkliefde, begeleid door mijn luid gevloek en achternagevlogen door zijn clandestiene keukendrol, verbaasde dan ook geen hond. Of het moet de onze geweest zijn.

De zon ging naarmate de middag vorderde steeds beter haar best doen, en alras braken we een nieuwe fles Loze Beloftes aan.

‘Eigenlijk is roken toch belachelijk, he?’ dacht ik, terwijl ik kringetjes uitblies. ‘Je koopt voor vijf euro papieren buisjes met gedroogde planten, steekt ze in de hens en vervolgens tussen je lippen om de rook in je longen te krijgen. Hoe kon ik al die jaren zo dóm geweest zijn? Wel, morgen stop ik! Ik zie het allemaal zo helder nu! Als je logisch nadenkt, klopt het plaatje helemaal! ‘

Maar klopt het plaatje nu twee dagen later echt? Vandaag zijn we begonnen aan de derde nicotinevrije dag en met oprechte fierheid  deel ik u mede: het plaatje klopt voor geen ene fuck. Ik wil dood. En anderen moeten ook dood. De actieradius van mijn moordzucht breidt zienderogen uit, mijn lontje wordt korter en de chihuahua krijgt veel vaker vliegles dan vroeger. Dat ik een sigaret wil, miljaardedju!

En laat mij gerust.

Standard